Als je van plan bent een auto te gaan kopen is het belangrijk dat je goed weet waar je op moet letten bij het kopen van je auto. Het maakt hierbij niet uit of je voor het eerst of wel vaker een auto bent gaan kopen. Het kopen van een auto is en blijft een spannende gebeurtenis. Het kan ook voorkomen dat je een miskoop doet, maar dit is wel te voorkomen als je van tevoren goed weet waar je dan allemaal op zou moeten letten bij het kopen van een andere auto. Maar waar moet je dan precies allemaal op letten als je een auto gaat kopen?
Waar kun je het beste een auto kopen?
Als je gebruik wil maken van de mogelijkheid om garantie te krijgen op de aankoop van je auto, dan doe je er verstandig aan om een auto te kopen bij een autobedrijf. Zorg er wel voor dat het autobedrijf dan aangesloten zit bij de BOVAG.
Maar let wel op, want niet ieder autobedrijf is even betrouwbaar. Het lezen van recensies over het autobedrijf zou je kunnen helpen bij het kiezen van een betrouwbaar autobedrijf. Dit is natuurlijk geen garantie, maar vergroot wel de kans dat je een betrouwbaar bedrijf weet te vinden.
Weet welke auto de juiste auto is voor jou
Het helpt heel goed als je van tevoren al een idee hebt van welke auto je dan graag zou willen hebben. Hierbij kun je denken aan het merk van de auto, het model dat je aanspreekt en de opties die de auto allemaal zou moeten hebben waar jij graag gebruik van zou willen maken.
Als je deze dingen voor jezelf helder hebt, dan wordt het zoeken naar een auto een flink stuk makkelijker. Maar ook het budget dat je wil besteden speelt bij het kiezen van een auto een grote rol.
Koop geen auto zonder het maken van een proefrit
Als je een auto wil gaan kopen dan doe je er verstandig aan om met de betreffende auto eerst een proefrit te maken. Tijdens het rijden van de proefrit kun je de auto testen en je kunt letten op eventuele vreemde geluiden tijdens het rijden.
Tijdens een proefrit heb je ook de mogelijkheid de remmen even goed te testen door de rempedalen goed in te kunnen trappen. Controleer ook alle opties die op de auto zitten en zorg ervoor dat je ook goed kijkt of de auto goed kan schakelen.
Rij tijdens een proefrit over verschillende soorten wegen, hiermee kun je zien of de spiegels er niet vanaf vallen of dat je misschien weg waait op de snelweg met de auto. Mocht de auto al warmgedraaid zijn voordat je de proefrit gaat maken, dan is dat verdacht. Zie dan af van de koop van de auto.
Vraag naar eventuele mankementen
Als je de verkoper vraagt naar mogelijke mankementen, dan is de verkoper verplicht hier een eerlijk antwoord op te geven en eventuele mankementen of gebreken die aan de auto zitten te vermelden. Het is wel belangrijk dat je daar nadrukkelijk naar vraagt.
Je hebt zelf overigens ook de plicht om de auto te onderzoeken. Dit kun je doen tijen het maken van de proefrit. Mocht je een aankoopkeuring willen laten doen ga dan naar een onafhankelijk autobedrijf om deze keuring uit te laten voeren.
Controleer de kilometerstand en de onderhoudshistorie
Een van de eerste vragen die je moet stellen bij het kopen van een auto is of het onderhoudsboekje aanwezig is. Het is altijd goed om te weten of je auto goed te onderhouden is. Het onderhoud wordt altijd genoteerd in het onderhoudsboekje als deze aanwezig is.
Via het RDW kun je de originele kilometerstand aanvragen die geregistreerd is. Mochten de gegevens kloppen dan doe je er goed aan om de kilometerstand vast te laten leggen in de koopovereenkomst. Mocht achteraf toch blijken dat dit niet de juiste stand is, dan ben je juridisch gedekt en niet verantwoordelijk voor het sjoemelen ervan.
Kijk ook verder dan alleen de kilometerstand
De kilometerstand zegt niet heel veel over de technische staat van de auto. Als de auto van een oud omaatje is geweest die er alleen maar boodschappen mee gedaan zou hebben, dan kan dat ook een flinke aanslag gewest zijn op de motor van de auto.
Als je alleen maar kleine afstanden rijdt met de auto of de auto staat veel stil, dan is dat niet goed voor de auto. Het is dan ook niet altijd beter om een auto te kopen waar maar weinig kilometers op staan.
Het onderhoud van de auto zegt veel meer over de auto. Probeer dus zoveel mogelijk te achterhalen wat de geschiedenis is van de auto. Welke afstanden werden ermee gereden, stond de auto buiten of binnen, werd er veel mee gereden of stond de auto vaak stil of heeft de auto altijd een caravan moeten trekken?
Hoe zit het met de waarde van de auto?
Iedereen weet dat de waarde van een nieuwe auto al meteen daalt op het moment dat je de showroom uitgereden bent. Alleen al om die reden kiezen veel mensen dan ook voor het kopen van een tweedehandsauto.
Als je zou willen dat je auto waardevast is moet je ook letten op welk merk auto je koopt. Het ene merk is meer waarde vast dan het andere merk auto. Wanneer een auto meer waardevast is is het ook makkelijker om de auto later weer te verkopen zonder al te veel verlies te maken.
Let op de garantievoorwaarden
Het is niet vanzelfsprekend dat je op een tweedehandsauto garantie zal krijgen. Daarom is het belangrijk om de garantievoorwaarden te bekijken en vast te laten leggen in de verkoopovereenkomst.
Op die manier voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan en loop je niet het risico dat de auto onderweg naar je huis er al mee zal stoppen en je je geld gewoon kwijt zal zijn. Zonder garantie is het beter de auto niet te kopen.