Wil jij besparen op de brandstofkosten dan kan je eens overwegen of een motor goedkoper is dan een auto. Helemaal als je woon-werkverkeer en korte ritjes met de auto maakt kan je besparen op de brandstofkosten. Maar zouden er meer voordelen zitten aan een motor?
Waarom zou motorrijden goedkoper zijn dan autorijden?
Wanneer je een motor hebt heeft dit veel voordelen ten opzichte van een auto. Het bespaart je brandstofkosten maar ook kan je sneller op je bestemming zijn, op de motor heb je snel het gevoel van vrijheid en er zijn mensen die het ook een voordeel vinden dat er adrenaline vrijkomt met motorrijden.
Dit zijn natuurlijk alleen al een aantal leuke voordelen om te weten maar wat is er nog meer dat het rijden op een motor goedkoper is dan met een auto?
De aanschafprijs: Wanneer je een nieuwe auto koopt dan kan dit al snel tienduizenden euro’s kosten en een motor heb je al goedkoper in aanschaf. Het kan je dus veel schelen en als je kiest voor een tweedehands motor dan scheelt je dit nog meer.
De kosten reparatie en het onderhoud: Wanneer er een reparatie of onderhoud aan een motor is, kan dit vaak al een heel stuk goedkoper zijn. Wanneer je zelf handig bent kan je ook nog eens zelf aan de motor klussen.
Verzekeringen: De verzekering van een motor is een stuk lager als die van een auto. De verzekering is verplicht dus als die goedkoper is dan is dat alleen maar mooi meegenomen.
Voordelen van Motorrijden
Motorrijden kan je niet vergelijken met auto rijden. Op de motor heb je het gevoel van volledige vrijheid. Met een motor hoef je niet in de file te staan maar kan je ook tussen de auto’s door voortbewegen. Je kunt ook gemakkelijker bepalen hoe en waar je wilt rijden. Veel mensen rijden op een motor voor de hobby en met de auto wordt niet heel erg snel een plezierritje gemaakt. Er zijn ook motorrijders die de motor gebruiken voor woon-werkverkeer.
Wanneer je op een motor rijdt kun je meer ontdekken van de wereld. Je kunt lekker op weg gaan zonder een eindbestemming voor ogen te hebben. Eenmaal onderweg kom je veel motorrijders tegen en merk je dat de grote hoeveelheid motorrijders een soort van vriendschap hebben alleen maar doordat iemand op een motor rijdt.
Nadelen van motorrijden
Aan motorrijden zitten ook een aantal nadelen. Zo ben je behoorlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze kunnen best nog wel een aantal gevaren opleveren. Zo kan het wegdek nat zijn, bladeren die op de weg liggen en wat denk je van de vrieskou. De weersomstandigheden is dan ook de reden waarom veel motorrijders alleen met mooi weer rijden.
Voordelen van Autorijden
Bij het autorijden heb je bijna nooit last van de weersomstandigheden. Je kunt je daardoor beveiligen door met de winterdag winterbanden te gebruiken en wanneer het heel hard regent ben je ervan verzekerd dat je droog zit. Wanneer je een lange rit maakt dan is het interieur van een auto daar ook veel beter geschikt voor. Je zit lekker en bij de luxere uitvoeringen kan je zelfs de stoelverwarming aan doen, de radio lekker aan en meezingen met de muziek en je kunt op een comfortabele manier bij je eindbestemming komen.
Nadelen van autorijden
Autorijden geeft niet zoveel adrenaline als bij motorrijden. Filerijden is natuurlijk de grootste ergernis van iedere autobestuurder. Op het moment dat je in de file staat kan je gewoonweg geen kant meer op en is het wachten tot de file weer in beweging komt. Dit is uiteraard heel vervelend maar het kost ook nog eens veel tijd.
Welk rijbewijs is er nodig om in een auto te mogen rijden?
Wanneer je in een auto wilt rijden heb je een rijbewijs B nodig. Met dit rijbewijs mag je ook nog eens 8 personen vervoeren waarbij jezelf als bestuurder niet meegerekend bent. Wanneer je het rijbewijs B hebt mag je rijden in een auto van maximaal 3500 kg. Je moet hier 18 jaar voor zijn wil je een rijbewijs B willen halen. Wanneer de auto zwaarder is dan 3500 kg dan is er een vrachtwagenrijbewijs nodig.
Welk rijbewijs is er nodig om op een motor te mogen rijden?
Op een motor mag je alleen rijden met een motorrijbewijs. Het motorrijbewijs heeft 3 verschillende soorten. Dit is rijbewijs A1, A2 en A. Welke van de rijbewijzen je nodig hebt hangt af van het vermogen van de motor die je wilt gaan rijden. Maar wanneer je 18 of 19 jaar bent kan je alleen maar rijbewijs A1 halen. Je mag dan op een motor rijden tot een vermogen van maximaal 11kW. Ook de cilinderinhoud mag maar maximale 125cc zijn. Vanaf 20 jaar mag er een rijbewijs voor de motor gehaald worden tot max 35 kW. Dit is het A2 rijbewijs.
Vanaf 21 jaar mag het rijbewijs A gehaald worden. Tot 24 jaar komt er een code 80 op het motorrijbewijs vermeld wat inhoudt dat je ook nog op lichtere motoren uit de categorie A1 en A2 mag rijden.
Is het rijden op een motor gevaarlijker als met een auto?
Motorrijders zijn veel kwetsbaarder in het verkeer dan wanneer je met een auto in het verkeer deelneemt. Als motorrijder kan je snel de macht over het stuur verliezen en vaak wordt er niet snel voorrang verleend aan andere weggebruikers.
Om als motorrijder veilig deel te nemen aan het verkeer kan je zelf ook een aantal dingen doen. Wanneer een motorrijder ervoor zorgt dat ze kunnen opvallen met de kleding die ze aan hebben, een helm die lichtgekleurd is te dragen, de voorkant van de motor moet voorzien zijn van opvallende kleuren of retroreflecterend materiaal.
Wat is goedkoper, de autoverzekering of een motorverzekering?
Wanneer je een auto of een motor gaat verzekeren is de motorverzekering over het algemeen goedkoper. Het is wel afhankelijk van het type motor of auto wat verzekerd wordt. Ook is de soort verzekering van belang. Zo heb je daar verschillende soorten van.